Energia to kilo kalorie i kilo dżule.
Do oznaczenia energii w żywieniu używane są dwie jednostki kcal (kilo kalorie) i kJ (kilo dżule). W języku potocznym ta druga jednostka jest używana rzadko.
Na pewno nie raz spotkaliście się ze sformułowaniem, że dany produkt zawiera określona ilość kalorii lub, że w ciągu godziny treningu spala się określoną ilość kalorii. Niestety język potoczny jest w tym przypadku bardzo nieprecyzyjny. Faktycznie zawartości energetyczne produktów czy posiłków a także zapotrzebowanie energetyczne człowieka podawane jest w kilokaloriach (kcal) czyli tysiącach kalorii.
Oczywiście nie ma co walczyć z wiatrakami. Używajmy potocznego znaczenia kalorii ale miejmy świadomość z czym mamy do czynienia.
Kalorie – co, ile i jak?
Przyda się!
Wartość energetyczna składników pokarmowych:
1 g białka to ok. 4 kcal
1 g węglowodanów to ok. 4 kcal
1 g tłuszczów to ok. 9 kcal
Przelicznik J dżuli na cal:
1 J = 0,238846 cal