Termin „puste kalorie” często pojawia się w dyskusjach dotyczących żywienia. Kryją się pod nim produkty, które mają wysoką wartość energetyczną i niską wartość odżywczą. Zawierają one dużo tłuszczu i cukru, są jednak ubogie w witaminy, minerały i błonnik. Dostarczają energii, nie dając naszemu organizmowi żadnych innych korzyści. https://pl.wikipedia.org/wiki/Puste_kalorie Skutkiem jest otyłość i choroby cywilizacyjne.

Jakie produkty zawierają puste kalorie?

Alkohol.

Jednym z artykułów zwierających puste kalorie jest alkohol. Jeden gram czystego alkoholu to aż 7 kcal i żadnych witamin i składników mineralnych. Alkohole takie jak np. wino, piwo czy likiery zawierają dodatkowe składniki odżywcze. Ich wartość jest jednak różna w zależności od składu.

Cukry.

Cukry proste i proste rafinowane węglowodany, to kolejne puste kalorie. Produkty, które je zawierają, dostarczają naszemu organizmowi dużych dawek energii i znikomą ilość witamin, mikroelementów i białek. Jeśli już je zawierają, to często okazuje się, że są one trudno przyswajalne dla naszego organizmu. Puste kalorie zawierają przede wszystkim słodycze takie jak ciastka, cukierki, lody, różnego rodzaju ciasta i słodzone napoje.

Tłuszcze.

Puste kalorie to także tłuszcze rafinowane. Dostarczają one aż 9 kcal. w jednym gramie a w procesie rafinacji pozbawiane są większości składników organicznych. Człowiek powinien spożywać odpowiednie ilości zdrowych tłuszczów (wg IŻŻ to 30 – 35% dziennej diety) w tym zawierających kwasy Omega 3 o czym pisałem tu https://dietaisport.pl/omega-3-to-nie-marka-zegarkow/. Jeśli jednak w naszej diecie jest nadmierna ilość różnego rodzaju słonych przekąsek, pizzy i innych dań typu fast food, dostarczamy naszemu organizmowi duże ilości tłuszczu o dużej wartości energetycznej i niewielkiej odżywczej.

Puste kalorie – dlaczego powinniśmy unikać spożywania?

Wyżej wymienione produkty stanowią skondensowane źródło energii. Są przy tym pozbawione znaczącej wartości odżywczej. Ich spożywanie w nadmiarze przez osoby, które poprzez swoją aktywność nie są w stanie zużyć nadmiaru energii np. poprzez sport, prowadzi do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Konsekwencją tego jest nadwaga i otyłość, a to z kolei sprzyja rozwojowi wielu poważnych chorób cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy typu 2, insulinooporności, nadciśnienia i innych. Długotrwałe spożywanie produktów zawierających duże ilości tzw. pustych kalorii może skutkować także wieloma zaburzeniami w funkcjonowaniu organizmu spowodowanymi niedoborami witamin i minerałów. Odpowiednia dieta i sport, który zniweluje ewentualne odstępstwa od niej, to jedyny sposób na to, aby utrzymać wagę.

Comments are closed.